gototopgototop

Zastřešení bazénů ( zakrytí bazénů )

Zastřešení bazénů


Mobilní zastřešení ( zakrytí ), solární plachta na bazény
 mobilní zastřešení pro bazény
Proč mít zastřešení pro bazény


Pro příjemný pocit z koupání v bazénu pod širým nebem, by se měla teplota vody pohybovat min. 23 °C.Této teploty však voda dosahuje jen po velmi krátké období. Aby se bazén mohl využívat i mimo toto období, je tedy nutné jej vyhřívat. Zastřešení či zakrytí venkovních bazénů se tedy provádí především tam, kde je nutno omezit tepelné ztráty a snížit tak náklady vzniklé na ohřev. Při srovnání teplot lze konstatovat, že bazény lze využívat bez dalších omezení po dobu až pěti měsíců. Oproti běžnému využití bazénů (ve dvou letních měsících) se tedy jedná o značné prodloužení sezóny. Mobilní zastřešení má také vysoký solární efekt, a proto se teploty vody pohybují mezi 25 a 29 °C.

Další výhodu, je zamezení spadu nečistot a tím i snížení nákladů na desinfekci. Bohužel také vyšší teplota způsobuje naopak vyšší množení mikroorganismů a tak se desinfekce opět může dostat na původní hodnoty.



 mobilni  zastreseni pro bazeny
Podchodné zastřešení x nízké zastřešení


Je to opět otázka jak finanční, tak i estetická. Někomu vysoké zastřešení bebude připadat jako skleník, zvláště, když ho nemá přímo před okny. Jiný si právě z tohoto důvodu přeje zastřešení co nejnižší. Lze konstatovat, že pokud vynecháme finanční otázku, může být vyhověno oběma přáním.

Již při pořízení bazénu je vhodné připravit tvar a velikost bazénu, případně i okolí v budoucnu pořízovanému mobilnímu zastřešení. Vyhnete se tím značným komplikacím a mnohdy ušetříte značné finanční částky za zbytečně velké zakrytí atypických rozměrů. Také umístění bazénu vůči domu je lépe dobře rozmyslet v souvislosti s možným pořízením těchto krytů. Mnoho uživatelů jej nechtělo pořizovat, ať už z finančního či jiného důvodu, ale hodně z nich přehodnotila své názory a zastřešení zvláště mobilní pořizuje pro bazény dodatečně.


Mobilní zastřešení - typy

 nízké  mobilní zastřešení pro bazény


Nízké zastřešení
Většina nízkých zastřešení dosahuje středního oblouku kolem 130-150 cm. Lze ovšem objednat i extra nízké zastřešení, které je ovšem finančně náročnější, než klasický typ. Přestože výška zastřešení je malá, je možno pod ním v bazénu plavat. Pokud se navíc v bazénu umístí vhodně schody a u zastřešení vhodně posuvné dveře, je možno i do bazénu pohodlně vejít.
 vysoké  mobilní zastřešení pro bazény

Podchodné zastřešení


Vysoké zastřešení se pořizuje z důvodů pohodlného pohybu alespoň po jedné straně bazénu. Nejlépe však po 2 stranách. Většinou se volí takový rozměr, aby se pod zastřešením dal umístit stolek s židlemi, připadně květinová výzdoba. Rozměr v tomto případě bývá o 1 - 1,5 metrů širší a delší než je rozměr bazénu vč. dlažby.
Technické možnosti mobilního zastřešení


  technické možnosti zastřešení pro bazény
Technické možnosti mobilního zastřešení

Vzhledem k tomu, že se jedná o mobilní zastřešení dá se předpokládat, že je bude možno posunovat. K tomuto účelu je zastřešení složeno ze segmentů, které se teleskopicky zasouvají do sebe. Každý segment je složen z rámu z eloxovaného (speciální povrchová úprava proti korozi) hliníku a tepelněizolačních polykarbonátových komůrkových desek. Každý segment je také opatřen kolečky, aby mohl se mohl samostatně pohybovat po kolejišti. které se montuje do dlažby v z vnější strany obruby. Každý segment lze posouvat zvlášť, nebo je možno celé zastřešení odsunout mimo bazén. Demontovatelná čela a různé druhy posuvných nebo otvíravých dveří umožňují ještě větší variabilitu celého kompletu.





 posuvné dveře
Zastřešení pro bazény a roční období

V letním období se voda v bazénu solárním efektem ohřívá a může dosahovat ojediněle až 32 °C. Při takto vysokých teplotách vody je vhodné zastřešení otevřít a nechat trochu provětrat. Také při takových teplotách se budete koupat asi při odkrytém bazénu, jen na noc jej zakryjete zpět.

Naopak v zimě je nutno ze zastřešení alespoň částečně smetat sníh. Zastřešení samozřejmě má svoji únosnost sněhu, ta záleží také na tom, jaké zastřešení si objednáte. V horských oblastech lze objednat vyztužení jednotlivých segmentů. Pro běžné oblasti plně postačuje klasický typ.




solární plachta na bazén
Solární plachty a navijáky


Jelikož zastřešení není levným zakrytím bazénu, jsou dostupné i další možnosti zamezení odparu vody a tudíž i úniku tepla z bazénu. V současné době je nejžádanější jak pro svoji finanční dostupnost tak i z hlediska funkčnosti tzv. solární bublinková fólie s navijákem. Solární plachta zabrání úniku tepla z vody způsobeném odparem vody. Plachty se mohou při odkrytí složit nebo což je vhodnější navinout na vlastní naviják umístěný na ochozu bazénu. Navijáky jsou z nerezi a hliníku a mohou být mobilní (na kolečkách), nebo pevně přimontovány ke kraji bazénu.




plachta ve vodících lištách - Rollingsafe

Krycí plachta ve vodících lištách - Rollingsafe - novinka !!!


Pojezdovaá krycí plachta Rollingsafe ve vodících lištách s navijákem je určena pro zakrytí bazénu proti odparu vody, zamezení spadu nečistot a proti pádu domácích zvířat do 40 kg (NENÍ certifikována na bezpečnost lidí). Většinou obsahuje: nerez-hliníkový naviják, eloxované hliníkové pojezdové lišty, krycí plachtu. Je určena pro již hotové bazény nebo pro bazény, které se teprve budují. Je vhodné předem stanovit tvar a velikost bazénu a podle toho přizpůosbit uložení vodících lišt a celého systému. Systém

 zatížení krycí plachty 50kg
Rollingsafe je možné také dodat bez navíjecího zařízení, pak se plachta jednoduše nasune do vodících lišt: Výhoda oproti ostatním systémům je ta, že není nutné velmi pracné kolíkování okolo bazénu, jak při krycích plachtách s oky. Vodící lišty lze umístit buď na okraj bazénu, za obrubu, nebo do dlažby, kde pak výškově s dlažbou splynou. Více informací o systému Rollingsafe můžete získat v článku na adrese: Rollingsafe ®- speciální krycí systém bazénů - pojezdová krycí plachta pro bazény

Co říkáte na blackjack? Pojďte hrát a vyhrávat. V naší herně je možné opravdu vše.




Návštěvnost


TOPlist

Odkazy


Infrapenely

Moderní způsob vytápění pomocí infrapanelů.

Virtuální sídlo pro firmy

Sídla pro firmy a živnostníky v Brně a Praze. Virtuální trvalé pobyty.

Odkaz zde?

Chcete odkaz zde? Kontaktujte nás na AliasProfiCZ()gmail.com

Vyhledávání


Kontakty



Lumír Konečný
Tel.: 603 869 293
lum.konecny (zav) gmail . com

Kancelář:
Potocká 7, Brno Kohoutovice

Otevřeno:
středa 13.00 - 15.00
(po dohodě i jindy)

Náhodný obrázek



Copyright www.abc-bazeny-sauny.cz | Podmínky použití stránek a možnost citací textů ze stránek. | Reklama na poradenském fóru
Veškerý obsah je chráněn autorskými právy.