gototopgototop
Vítejte,
můžete se přihlásit nebo registrovat.    Nepamatujete si heslo?
DolůStránka: 1
Téma: Různé dotazy z chatu na http://www.svet-bydleni.cz
#1
Pavel Dostál (Administrátor)
Administrátor
Příspěvky: 1242
graph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž Bazény, sauny Narozeniny: 01.01.1974
Různé dotazy z chatu na http://www.svet-bydleni.cz 09/05/2006 16:12 Karma: 3
Otázka : Chceme si s manželem pořídit betonový bazén. Co všechno se musí před samotnou instalací kostry bazénu udělat (kopání jámy apod.) a musíme to udělat sami nebo nám to zařídí firma ?

Pavel Dostál : Dobrý den, odpovím Vám všeobecně, protože záleží na firmě. Naše firma kopání a stavební přípravu nezajišťuje. Jsme schopni dodat projekt, zkonzultovat stavbu s Vámi vybranou firmou. Ideální je stavbu konzultovat ještě před začátkem s stavební firmou a bazénovou firmou, případně s projektantem, který zná místní podmínky. Co se týče betonového bazénu, tak tam záleží co za betonový bazén myslíte. V současné době se betonovým bazénem může teoreticky myslet více typů: -čistě betonový bazén bez obkladů (dnes se již nepoužívá, resp. jej nedoporučuji) -betonový bazén obložený keramikou (tyto bazény dle mého názoru jsou vhodné pouze do interiéru) -betonový bazén vyvařený bazénovou fólií (dnes poměrně rozšířená varianta) -plechový montovaný bazén s lehkou fólií obbetonovaný (tyto bazény jsou na ústupu, alespoň dle mých informací) -laminátový obbetonovaný bazén (poměrně často využíváný) -plastový bazén (polypropylen) obbetonovaný - z důvodů fin. dostupnosti velmi často využívaný -bazény franc. typu ztracené bednění z plastu vylité betonem, zaarmováno, zevnitř vyfóliováno Zaměřím se na námi nejvíce dodávané bazény a to bazény z těžké fólie: Správné složení celé konstrukce shora - dolů: dno: bazénová fólie geotextilie ŽB deska min. 16cm izolace proti spodní ev. povrchové vodě ŽB deska min. 10cm podkladový srovnávací beton 5cm zhutněný štěrk 10-20cm dle místních podmínek původní zemina Pozn.: izolaci proti vodě, a spodní ŽB desku je možno vynechat v případě, že je jinak zabezpečeno, že ev. voda z okolního terénu se nebude dostávat pod fólii. Stěny: zevnitř-ven bazénová fólie geotextilie ŽB stěna izolace proti vodě zvenčí přizdívka zásyp původní zeminou.


Otázka : Musím používat bazénovou chemii i pro plastové bazény nebo je stačí čistit mechanicky ? Jaké mají plastové bazény podle vás přednosti a jaké nedostatky ?

Pavel Dostál : Desinfekci vody musíte provádět úplně u všech bazénů, jinak by se kazila. V současné době je již ale více možností jak alespoň částečně náklady na desinfekci eliminovat: -solenizační přístroje na bázi rozkladu soli -ionizátory -ozonátory -UV lampy a další Plastový bazén výhody: -cenová dostupnost -jednoduchost montáže a menší pracnost st. přípravy (celkově levnější stavba) -vestavěná schodiště nevýhody: -tvarová nestálost (u větších bazénů může dojít vlivem tepelné roztažnosti ke vyboulení stěn, ikdyž dnes již výrobci se použili a dělají vše pro to, aby se to nestávalo) -možnost při neopatrném používání k poškrábání povrchu


Otázka : Vyplatí se podle Vás aspoň trochu stavět bazén, který bude mít malou hloubku (třeba jen 100 cm). Máme malé děti a chtěli bychom pořídit bazén hlavně pro ně, ale známí nás odrazují a tvrdí, že mám postavit rovnou větší. Ale jejich děti, když vyrostly tak se tam vůbec nekoupaly a chodily na plovárnu....zatímco teď by to ty naše malé využily stoprocentně, kdyby dosáhly na dno.


Pavel Dostál : Doporučil bych min. hloubku 1,2m. Nicméně ze zkušeností vím, že děti hlavně dovádějí a tam jim Vámi uváděná hloubka bude stačit. Je nutno ale počítat s budoucností a proto bych minimální rozměr bazénu zkusil postavit aspoň o rozměru 4,8x2,5mx1,2m (voda 1,15m). je také možnost svažitého dna, ale to je až pro větší bazény tak od délky 7 m.
Otázka : Máme dva roky bazén, pravidelně se o něj staráme a přesto se na stěnách usazují zelené "řasy". Používáme i bazénovou chemii. V čem děláme chybu ?
Pavel Dostál : Někdy se to může stát ikdyž žádnou chybu neděláte, stačí, aby se naráz změnilo počasí, pršelo nebo bylo naopak hodně teplo, případně v kombinaci se značným znečištěním a to pak i rychlá reakce může být pomalá. Všeobecně lze říci, že je potřeba zvolit následující postup: Jako prevence: čistit bazén pravidelně, po vyčištění upravit vodu pH, desinfikovat, prevence řas algicid. Také filtrování je velmi důležité. Nárust řas poznáte ještě dříve, než budou zelené. Jakmile stěny začnou být slizské, měli byste upravit vodu, disinfekci, kartáčem dostat sliz ze stěn pryč. Pokud již řasy jsou narostlé tak bych postupoval takto: úprava vody, pH, přechlorovat dle návodu na balení, prodloužit dobu filtrace, pokud je voda moc teplá tak ji snížit, kartáčem odstranit řasy ze stěn, použít vločkovač, častěji propírat filtr.


Otázka : Dobrý den. Máme zahradu, na které je celkem hodně stromů, nejsou sice vysoké, ale na místo, kam chceme dát bazén (jediné, kam to na naší zahradě jde) budou určitě vrhat trochu stín. Můžete mi říci jaký bazén by byl do takového prostředí nejvhodnější....nerezový, betonový, plastový...díky za odpověď. Levíček

Pavel Dostál : Dobrý den, otázka by měla spíš směřovat jiným směrem a to co děla, aby mi do bazénu nepadal nepořádek. To by měly řešit zakrývací systémy: mobilní posuvné zastřešení (nízké nebo podchodné), krycí plachty s oky, krycí plachty ve vodících kolojničkách s navijákem. Solární plachty, které jen tak plavou na hladině proti nepořádku příliš nejsou. Jinak zpět k otázce: nejtrvanlivější bazén je nerezový, ale také o hodně dražší, osobně dávám přednost betonovému bazénu z fólií, případně plastovému, ale řekl bych, že na tomto zase příliš nezáleží.


Otázka : Co všechno mám udělat předtím než začnu napouštět vodu ? jak nejlépe mám bazén vyčistit? A kterou bazénovou chemii by jste mi mohl doporučit, platí zde - čím větší cena, tím větší kvalita. Nemám totiž s lacinými prostředky moc dobré zkušenosti....díky Tomanec Bořivoj

Pavel Dostál : Než napustíte vodu - říkají příručky důkladně vyčistit bazén, stěny a dno natřít algicidem dle návodu na obalu, napustit vodu, nechat odstát půl dne, vyčistit a proprat filtr, upravit pH, desinfikovat bazén - dopor. trochu přechlorovat dle návodu a max. dávek, pak už jen filtrovat a ze začátku častěji měřit a dávkovat. Co se týče chemie, tak bych určitě doporučil chlorovou chemii. Docela dobré zkušeonosti jsou s chemií Arcana a z cizích zkušeností i chemie CTX ke dobrá. Jinak vydatnost chloru je psána v % na obalu. Jinak existují tazv. triplextablety, což jsou tablety s více účinky: desinfekce, vločkovač, alegicid v jednom. Existují i vícefunční tablety různé multibloky 5 v jednom. Tyto tablety jsou poměrně hodně využívané a jsou s imi poměrně dobré zkušenosti. Co se týče ceny, tak bych bral nějakou střední třídu adíval bych se po obsahu v %.


Otázka : Jsou podle vás kvalitní bazény nabízené v akci hypermarketů a supermarketů - nafukovací a ty kulaté plachtové nadzemní? A jak dlouho mi takový bazén vydrží? Praskne třeba když se po něm prožene kočka nebo pes ?

Pavel Dostál : Myslím, že kvalita, užitnost a trvanlivost je v tomto případě přímo úměrná ceně. Tzn. nízká cena (od 1900-7000,-) nízká užitnost. Osobně jsem měl nafukovací bazén (něco jako madračka - obdélník s třemi nafouklými nohavicemi), no začala jedna nohavice ucházet cca po 1 měsíci. Nevýhoda je, že tam není žádná filtrace. Pokud takový nafukovací bazén, tak buď z filtrací, nebo opravdu malinký jen pro děti a měnit vodu každý den. Co se týče kulatých bazénů (plech, tenká folie, v řádu tak od 7 tis. s kartušovou filtrací) tak tam bych viděl trvanlivost tak 2 sezóny. Problém není ani tak v trvanlivosti, ale že to pořád skládáte na léto. Zvířata bych tam raději nepouštěl, hlavně na ty nafukovací. Když to shrnu, tak na nějakou dobu a osvěžení by tyto bazény mohly stačit pro děti, ale na trvalejší užvání rozhodně nedoporučuji.


Otázka : Dobrý den. Máme nově zrekonstruovanou koupelny. Má rozměry 5x6 m. Je to dost místa na pořízení vířivého bazénku - whirpoolky ? Můžete mi doporučit nějaký typ - pro kolik by byl lidí a jaké by měl všechny funkce. Museli bychom bourat do zdi a kolik by nás stála včetně montáže ? Díky.
Pavel Dostál : Dobrý den. Whilrpooly mají rozměry kolem 2x2m, což by pro Váš prostor mohlo stačit. Co se týče cen, tak ty se pohybují při akčních modelech od 160.000 + DPH až do cen kolem 250.000,-+DPH. Záleží navybavení, počtu míst k sezení atd. Co se týče stavební přípravy, tak tam stačí přívod el. energie, odpad, přívod vody. Jinak se whirlpool dá postavit jako nadzemní a ev. i přesunout v létě do zahrady. Nutno podotknout, že díky velkým rozměrům je potřeba mít velké dveře, vždy podle rozměru.

Otázka : Jak poznám solidní firmu? Je zvykem udělat zdarma rozpočet bez závazků, a jsou české psolečnosti na stejné úrovni jako zavedené zahraniční tradiční firmy ?


Pavel Dostál : Poznat solidní firmu je dnes velký problém. Je to trochu tak na intuici. Ale dle mého názoru bych shrnul indicie, které Vám mohou napomoci: (možná jsem zaujatý, takže to berte s rezervou ) 1)u solidní firmy je menší fluktuace (nemění se tak zaměstnanci, vždy se dovoláte při stejném telefonu na stejného zaměstnance) 2)dal bych na doporučení od známých, jestli jsou v kontaktu s firmou, která jim dělá např. i servis, př. poradenství 3)vybíral bych spíše střední až menší firmy, př. živnostníky 4)pokusil bych se zeptat nejdříve na prkotinu, nebo vznést dotaz z kterého dotyčná firma nebude mít žádný profit, a pokud Vám odpoví nebo alespoň poradí, tak víte, že nejde jen po zisku, ale ráda i poradí bez nutnosti hned vydělat. (co si budeme namlouvat, podnikáme i kvůli výdělku, ale to je takový svět) 5)raději bych vsadil na rodinnou firmu, kde je předpoklad, že táhnou za jeden provaz a je předpoklad, že budují firmu i pro své děti 6)nešel bych na nejlevnější ani na nejdražší (existuje mnoho reklamních triků, slev atd, jak přilákat zákazníka), důležitá je konečná cena a vědět co obsahuje. Co se týče rozpočtu, tak je u nás v ČR obvyklé, že pro soukromé bazény jsou zdarma i ve více variantách, ale pozor. Zákazník, který chce nacenit vše, v 10 variantách, několik růzých bazénů je předem podezřelý a popravdě řečeno si každý rozpočtář řekne pozor to je spekulant a nacení mu jen něco z toho. Tzn. než zašlete poptávku, je dobré trochu o tom co chci něco vědět. Co se týče zavedenosti českých a zahraničních firem je to těžké posoudit. U nás je trochu problém, že se montuje za jiné ceny (nižší) než v zahraničí a od toho je také odvislý menší růst českých firem. Zatímco v zahraničí se tolik nespekuluje nad cenou, u nás je obvyklé hledat to nejlevnější a nakonec to třeba vyjde i dráž.

Otázka : Mám byt o rozloze 90m2 - 3+1, cihlová zástavba. Chtěla bych si pořídit nějakou malou domácí saunu. Co všechno bych musela doma mít, co se týká elektriky a vody, aby to fungovalo a mohla by být umístěná třeba v rámci rozlehlé předsíně?
Pavel Dostál : Potřeba je přívod energie - pro malou saunu do 1,4x1,4m 220V, pro větší už 380V, možnost prostoru větrat do jiné místnosti nejlépe však nějaké okno, nebo ventilátor, voda není nutná přímo na saunu (spíš na parní kabinu), ale je vhodná pro osprchování, případně ochlazování. Můžete zvolit: finskou saunu blokovou, nebo vestavenou, parní box, blokovou infrakabinu.


Otázka : Jak drahý je provoz nějakého průměrně velkého vyhřívaného bazénu ? Chceme si nějaký pořídit a váháme, jestli vyhřívaný nebo normální. Můžeme to vyhřívat jen třeba předtím než se budeme chtít jít koupat nebo musíme průběžně pořád a kolik to teda bude tak asi měsíčně stát. jak dlouho se pak v takovém bazénu můžeme koupat? Musíme ho i na zimu vypouštět ?

Pavel Dostál : Co se týče provozu, tak bych to shrnul nějak takto při venkovním bazénu za sezonu (cca. 2-3 měsíce nezakrytý bazén): cena za chemizaci 3-5 tis., vyhřívání počítat spíš jako doohřev třeba tak 2 st. C, jinak všeobecně se uvádí hrubý odhad úniku tepla 150W/24h/m2 x plocha bazénu. Je to opravdu hrubý odhad. Záleží na povětrnostních vlivech, větr, teplota okolí a vody apod. Zatímco u nezastřešeného bazénu budete asi uvažovat o doohřevu, tak u zastřešeného s tím nebudete mít žádný problém a voda bude nádherně teplá. Některé zkušenosti o bazénech a saunách můžete nalézt na našem foru: http://www.abc-bazeny-sauny.cz/forum-phpbb/ případně na našich stránkách http://www.abc-bazeny-sauny.cz v sekci časté dotazy.
Otázka : Dobrý den, Pavel zdraví Pavla. Chtěl bych se Vás zdvořile zeptat. Jedna věc jsou pořizovací náklady, druhá věc jsou náklady provozní. Na kolik odhadujete sezónní provoz bazénu o rozměrech, řekněme, 8 krát 4 krát 1,5 metru? Co všechno je do provozních nákladů potřeba započítat? Děkuji
Pavel Dostál : Také zdravím desinfekci stěn, napuštění vody - cenu vody, ev. ohřev vody, desinfekci vody v průběhu sezóny, cenu za propíranou vodu a odpařenou vodu, energie na ohřev, filtrování, na podzim náklady na zazimování, ev. na jaře náklady na výměnu písku jednou za 2-4 roky. Shrnuto bych řekl celkem bez ohřevu tak 5-7 tis. na venkovní bazén při sezóně 3 měsíce.

Otázka : Dobrý den. Jaká je podle vás v ČR penetrace bazénů? Dá se to nějak porovnat se zahraničím? Považujete jejich prodej z podnikatelského hlediska do budoucna za perspektivní obor?

Pavel Dostál : Jestli myslíte plošné rozšíření, tak to nějak nesleduji, ale předpokládám, že v zahraničí to bude zatím o dost více, alespoň směrem k jihu. Po revoluci byl velký nárust montovaných bazénů a dnes se tyto bazény vyměňují a už téměř každý investor, který staví dům uvažuje alespoň o malém bazénu. Co se týče budoucnosti, tak pokud nebude nějaká krize obchodu a tudíž i snížení hrubého domácího produktu a tím i koupěschopnosti obyvatel, tak myslím, že to má určitě perspektivu. Sice bazénových firem je poměrně dost, ale v současné době se začíná selektovat mezi nimi, takže se budoucnosti určitě nebojím. Jiné to je ovšem u toho kdo začíná. Mám zkušenosti začínat ne právě na začátku po revoluci, dky šlo téměř všechno. Horší je začínat uprostřed zaplaveného trhu, což je velký problém. Nicméně vše je možné, když to myslíte poctivě a nechcete hned vydělat milióny.


Otázka : Koupili jsme dům, na pozemku je i bazén. Zatím jsme ho nenechali prohlédnout odborníky, ale jsou v něm praskliny, a odloupaná "omítka". Lze to nějak "poslepovat" a dát na to třeba nějakou fólii nebo něco jiného nebo musíme celé udělat znovu ?Jsem absolutní laik, tak berte moje vyjádření s rezervou:-)

Pavel Dostál : Pokud je těleso jinak stabilní, tak bych doporučil vyvařit bazén těžkou folií, případně by bylo vhodné i rekonstuovat trubní rozvody. Pod folii je potřeba stabilní povrch, který se nebude loupat, tzn. zrenovovat i ten povrch mrazuvzdornou stěrkou. Doporučuji kontaktovat nějakou firmu v místě, aby se na bazén přišla podívat. Aspoň se použije něco z toho co zbylo.


Otázka : Chtěla bych se zeptat jestli se domácí whirpooly musí udržovat stejně složitě jako bazény venku ? Myslím ,co se týká čištění, chemie apod. Jak často musím vypouštět vodu a vůbec co všechno musím za rok udělat, abych ji udržela čistou. Je to podobné spíš bazénu nebo vaně - ta údržba ?
Pavel Dostál : Údržba je podobná spíše vaně, ale voda zůstává déle. Údržba není moc složitá a v případě potíží, resp. nárustu řas nebo zkažení vody není tak velký problém vypustit vodu, vyčistit whirlpool díky menšímu objemu vody. Problém je jen to, že voda je ohřáta na podstatně vyšší teplotu, takže má tendenci se více kazit než v bazénu. Voda se vypouští dle potřeby myslím tak 1x 2 měsíce, ale je to značně individuální.


Otázka : Jaký typ bazénu byste mi doporučil do místních klimatických podmínek? Jaká by vlastně měla být hlavní kritéria výběru? Je to teplota, potažmo počasí, nebo něco jiného? Díky

Pavel Dostál : Nemyslím, že by počasí alespoň u nás mělo zásadní vliv na výběr bazénu. Doporučil bych asi ven těžká fólie, laminát, plastový bazén. Dovnitř těžká foĺie, laminát nebo keramiku. Ale moje doporučení je trochu dáno tím, že sami prodáváme bazény z těžké fólie. Takže jsem trochu zaujatí Spíše bych se zaměřil na opravitelnost bazénů, trvanlivost atd.


Otázka : Dobrý den. Rád bych se Vás zeptal, jaká je u nás v průměru životnost venkovních bazénů, a čím, případně o kolik se dá prodloužit? Děkuji za odpověď.
Pavel Dostál : Životnost je úměrně závislá na tom, jak se k bazénu chováte přes léto a přes zimu. Co se týče betonových bazénů s těžkou fólií tak záruka je 10 let na vodonepropustnost, 2 roky na trubní rozvody. (samotná životnost folie se udává kolem 30let) Co se týče plastových bazénů, tak tam se myslím udává záruka 2 -5 let dle výrobce, životnost nevím, ale pokud bazén nepraskne, tak také dlouhá
Otázka : Mohl byste nám prozradit, jaký největší bazén k rodinnému domu jste zatím prodával? V jak velkém bazénu si už můžu, jak se říká, slušně zaplavat?

Pavel Dostál : Slušně zaplavat to je otázka subjektivního pocitu. Osobně doporučuji na plavání min. 8x4m v kterém se již obrátíte. Ale na větší plavání je vhodný až tak kolem 11x5m. Největší co jsme dělali pro soukromou sféru bylo asi těch 11x4,5m

Otázka : Píše se tu, že jste jednou z mála českých firem, která bazény nejen prodává, ale i vyrábí. Co to znamená? Jak je pořizují ostatní? Nejsou to snad také výrobci?

Pavel Dostál : No původně to bylo spíš myšleno na sauny a později jsme to rozšířili i na bazény. Jde o to, že co se týče saun, tak je opravdu málo firem, které nakoupí materiál a vyrobí saunu v dílně nebo u zákazníka. Většina saunových firem tzv. zprostředkovává a zadává to velkým výrobcům. Co se týče bazénů, tak je také mnoho firem, které jen zprostředkovávají zakázky, nicméně přímo montážních firem na bazény je podstatně více jak u saun.


Otázka : Děkuji za odpověď na můj předchozí dotaz. Ráda bych se Vás ještě zeptala na "těžkou fólii", o které jste se tu už několikrát zmínil. Dává se do země, nebo se jedná o nadzemní typ bazénu? Uklízí se na zimu? A kolik stojí v běžných rozměrech? Děkuji

Pavel Dostál : Těžká fólie se montuje na stávající nebo nově vytvořenou betonovou konstrukci. Takto vytvořená betonová konstrukce s většinou usazuje do země, ale je možné i nad zem, záleží pak na statickém výpočtu. (případně částečně zapustit). Folie je trvanlivá a je pevně přimontována k betonové vaně, takže se neuklízí na zimu. Jsou různé druhy výrobců ceny se pohybují na trhu dle druhu folie od 800,-/Kč/m2 vč. montáže + DPH. Folii, kterou používáme my, stojí v současné době 950,- Kč/m2 vč. montáže+ DPH.


Otázka : Psla jste tady o údržbě whirlpoolu. Znamená to, že jím mohu plnohodnotně nahradit vanu a ještě ušetřím za vodu? Děkuji
Pavel Dostál : Je třeba si uvědomit, že whirlpool určitě není na umývání, je to na masáže a relaxaci. Z důvodů menší desinfekce je vhodné se před vstupem do whirlpoolu vykoupat, nebo alespoň vysprchovat. Tzn. Whrilpool se nepoužívá místo vany a určitě ji nenahrazuje. Možná máte na mysli hydromasážní vanu, která je něco mezi tím.

Otázka : ...11 krát 4,5 metru? To už je slušná velikost. Na kolik přijde podobný špás? Děkuji

Pavel Dostál : Cca 100.000,- za folii, 50.000,- instalace + DPH, celkem za bazén bez stavební přípravy bych řekl, že tak 200.000,- Kč vč. DPH. Musíte ale připočítat tak 100-180tis. za stavební přípravu. Takže kolem 400tis. bez nějakých atrakcí jako jsou protiporudy, zastřešení atd.
Otázka : Zajímal by mě váš osobní názor na vodní plochy na plochých střechách. Chápu, že jste obchodník a bazény jsou váš job, ale přesto...jste pro nebo proti tomuto způsobu jejich výstavby? Děkuji
Pavel Dostál : Osobně jsem se s tímto konkrétně nikdy nesetkal, jen ve filmech ) Na střeše je to sice efektní ale řekl bych málo ekfektivní. Vše nákladnější, izolace, dimenzace konstrukcí atd.


Otázka : Chtěla bych se zeptat na domácí whiorpool. Jsem už starší (55 let), ale zvažujeme s manželem koupi domácí masážní vany. Bydlíme ve velkém bytě v centru Prahy. Jak je to se statikou? Snesou běžné domy zatížení většího množství vody? A ještě bych se chtěla na zdravotní hledisko - je takové zařízení vhodné pro starší občany,kolik má ta voda stupňů a mohou je vhodná např. i pro kardiaky

Pavel Dostál : Co se týče zatížení, tak bych možná měl strach, rozhodně bych vše konzultoval se statikem přímo v místě. Masážní vana by neměla být takový problém, protože je zhruba o něco větší jak klasická vana. Jinak zdravotní hledisko bych nechal na lékře, nicméně, pokdu Vám nevadí běžná vana, tak by Vám neměl vadit ani whirlpool, vodu si můžete nastavit na jakou teplotu potřebujete.


Otázka : Potřeboval bych poradit, jestli je podle vás vhodnější kulatý,popř. oválný nebo obdélníkový typ bazénu? A nejen z hledika plavání, spíše co se týká údržby,a taky asi ceny,jestli jsou v tom rozdíly a jaké.Děkuji za odpověď.

Pavel Dostál : Z hlediska ceny většinou obdélník, případně obdélník s kulatými rohy.Opět mluvím o těžké folii. Co se týče údržby, tak bych doporučil obdélník s kulatými rohy, př. ovál, ale i klasický obdélník nedělá problémy.


Otázka : Mám tři děti (2,7,12 let),které si nepřejí nic jiného než bazén.I přesto, že je podezírám,že tak škemrají pod tlakem televizních reklam,chtěli bychom jim vyhovět.Máme dům se zahradou,ale ne moc času ani pravda peněz na nějakou složitou a drahou údržbu. Můžete mi prosím poradit,jak velký a jaký typ bazénu,bychom měli koupit?Můžete uvést několik příkladů,děkuji

Pavel Dostál : Pro děti bych doporučil rozměr 7x3 což by jim mohlo stačit, hloubka 1,2m. Ale je také potřeba myslet na budoucnost. Dvouleté dítě tak jak tak nedosáhne na dno a musít jej hlídat. Z vlastní zkušenosti vím, že dítě od 7 let by už mohlo začínat plavat a ve 12 letech to už není problém. Jen je musíte hlídat a pořídit něco takového, aby byla splněna i bezpečnost. Z hlediska financí a rychlosti stavby vychází nejlépe plastový bazén. Doporučuji pro děti schodiště. Z hlediska desinfekce vychází pořád nejlevněji chlorová desinfekce v tabletách.


Otázka : Jak je to s chemikálií, která usvědčí člověka, který se vymočil do vody?Existuje vůbec něco takového?

Pavel Dostál : Tak to popravdě řečeno slyším poprvé, v tom bych Vás odkázal na Asociaci bazénů a koupališť nebo na Svaz pracovníků v regerneraci, kde by s tím mohli mít zkušenosti. Obě organizace mají internetové stránky.


Otázka : Rozloučení
Pavel Dostál : Vzhledem k tomu, že čas už vypršel, chtěl bych se s Vámi rozloučit. Děkuji za dotazy a někdy příště zde nebo jinde ve forech nachledanou Pavel Dostál Alias profi, s.r.o. http://www.abc-bazeny-sauny.cz
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
Zveřejňujeme soukromou a komerční inzerci.
Soukromý textový inzerát zde na fóru, cena 100 Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Komerční textový inzerát zde na fóru s odkazem, cena 200,- Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Slevy na více měsíců, nebo více inzerátů.
Příspěvek možno zadat do jakékoliv kategorie fóra.
NahoruStránka: 1




Návštěvnost


TOPlist

Odkazy


Infrapenely

Moderní způsob vytápění pomocí infrapanelů.

Virtuální sídlo pro firmy

Sídla pro firmy a živnostníky v Brně a Praze. Virtuální trvalé pobyty.

Odkaz zde?

Chcete odkaz zde? Kontaktujte nás na AliasProfiCZ()gmail.com

Vybíráme



Vyhledávání


Kontakty



Lumír Konečný
Tel.: 603 869 293
lum.konecny (zav) gmail . com

Kancelář:
Potocká 7, Brno Kohoutovice

Otevřeno:
středa 13.00 - 15.00
(po dohodě i jindy)

Náhodný obrázek


Copyright www.abc-bazeny-sauny.cz | Podmínky použití stránek a možnost citací textů ze stránek. | Reklama na poradenském fóru
Veškerý obsah je chráněn autorskými právy.